Title

Pioneer Pump Station Redesign Project

Lead Author Major

Civil Engineering

Lead Author Status

Senior

Second Author Major

Civil Engineering

Second Author Status

Senior

Third Author Major

Civil Engineering

Third Author Status

Senior

Fourth Author Major

Civil Engineering

Fourth Author Status

Senior

Format

SOECS Senior Project Demonstration

Faculty Mentor Name

Camilla Saviz

Faculty Mentor Email

csaviz@pacific.edu

Faculty Mentor Department

Civil Engineering

Abstract/Artist Statement

The Pioneer Pump Station in west Stockton receives water from an urban watershed of nearly 700 acres. The water is collected in a wet well, an underground storage structure, then pumped over the adjacent levee into a tributary drainage creek flowing into the Calaveras River.

The City of Stockton requires that pump stations be designed for a minimum of a 100-year storm event. Currently, the existing pump station does not meet this standard due to increased runoff as a result of urbanization in the watershed. In addition, the substructure walls and supports, made of steel and wood, are corroding and rotting, diminishing the structural integrity of the entire pump station.

The Pioneer Pump Station Redesign Project consists of the design of the wet well, concrete slab, timber structure to house the pumps and other equipment, and hydraulic design including pumps, pipes, and valves. The redesigned station has sufficient capacity to accommodate runoff from a 100-year storm per City standards.

The pump station was designed to meet City of Stockton standards and specifications. Design considerations included operation and maintenance of the equipment, safety of operators, and the effects of the pump station on the surrounding environment.

Location

School of Engineering & Computer Science

Start Date

6-5-2017 2:30 PM

End Date

6-5-2017 4:00 PM

This document is currently not available here.

Share

COinS
 
May 6th, 2:30 PM May 6th, 4:00 PM

Pioneer Pump Station Redesign Project

School of Engineering & Computer Science

The Pioneer Pump Station in west Stockton receives water from an urban watershed of nearly 700 acres. The water is collected in a wet well, an underground storage structure, then pumped over the adjacent levee into a tributary drainage creek flowing into the Calaveras River.

The City of Stockton requires that pump stations be designed for a minimum of a 100-year storm event. Currently, the existing pump station does not meet this standard due to increased runoff as a result of urbanization in the watershed. In addition, the substructure walls and supports, made of steel and wood, are corroding and rotting, diminishing the structural integrity of the entire pump station.

The Pioneer Pump Station Redesign Project consists of the design of the wet well, concrete slab, timber structure to house the pumps and other equipment, and hydraulic design including pumps, pipes, and valves. The redesigned station has sufficient capacity to accommodate runoff from a 100-year storm per City standards.

The pump station was designed to meet City of Stockton standards and specifications. Design considerations included operation and maintenance of the equipment, safety of operators, and the effects of the pump station on the surrounding environment.