Title

A New Community Center for Stockton’s Growing Population

Lead Author Major

Civil Engineering

Lead Author Status

Senior

Format

SOECS Senior Project Demonstration

Faculty Mentor Name

Mary Kay Camarillo

Faculty Mentor Email

mcamarillo@pacific.edu

Faculty Mentor Department

Civil Engineering

Additional Faculty Mentor Name

Camilla Saviz

Additional Faculty Mentor Email

csaviz@pacific.edu

Additional Faculty Mentor Department

Civil Engineering

Additional Faculty Mentor Name

Hector Estrada

Additional Faculty Mentor Email

hestrada@pacific.edu

Additional Faculty Mentor Department

Civil Engineering

Additional Mentors

Luke Lee, Scott Merry, Dino Kloth, Paul Schneider, Roberth Norbutas (Siegfried Engineering), Adam Killinger (Geopier Foundation Company)

Abstract/Artist Statement

In this project we present a new and proposed community center that would include a basketball court, multipurpose rooms, café, outdoor soccer field, and a fitness trail. As part of this project we produced a site layout, drainage plan, utility plan, and structural and foundation design of the recreational center building. The site is located in “The Sanctuary”, an area that is proposed for development in the City of Stockton’s Master Plan, a publically available planning document that outlines future growth and urban development. Information contained within the planning documents was used to select the site and design the foundation and underground utilities. The foundation design was based on soils data collected by a local engineering firm. Based off the soil conditions, intermediate foundations were used to reduce settlement and support the building. Underground utilities were designed (water service, sewer service, and stormwater drains) based on the California Plumbing Code and City Standards. The site grading was designed to direct stormwater away from the building and parking lot and into bio-retention ponds. Stormwater reduction calculations were performed to size the bio-retention ponds, which functions to reduce the stormwater discharged from the site. The California Building Code was used in the design of the two-story steel structure, which was modeled using RISA software.

Location

School of Engineering & Computer Science

Start Date

4-5-2018 2:30 PM

End Date

4-5-2018 4:00 PM

This document is currently not available here.

Share

COinS
 
May 4th, 2:30 PM May 4th, 4:00 PM

A New Community Center for Stockton’s Growing Population

School of Engineering & Computer Science

In this project we present a new and proposed community center that would include a basketball court, multipurpose rooms, café, outdoor soccer field, and a fitness trail. As part of this project we produced a site layout, drainage plan, utility plan, and structural and foundation design of the recreational center building. The site is located in “The Sanctuary”, an area that is proposed for development in the City of Stockton’s Master Plan, a publically available planning document that outlines future growth and urban development. Information contained within the planning documents was used to select the site and design the foundation and underground utilities. The foundation design was based on soils data collected by a local engineering firm. Based off the soil conditions, intermediate foundations were used to reduce settlement and support the building. Underground utilities were designed (water service, sewer service, and stormwater drains) based on the California Plumbing Code and City Standards. The site grading was designed to direct stormwater away from the building and parking lot and into bio-retention ponds. Stormwater reduction calculations were performed to size the bio-retention ponds, which functions to reduce the stormwater discharged from the site. The California Building Code was used in the design of the two-story steel structure, which was modeled using RISA software.