Title

Morada Community Center and Park Project

Lead Author Major

Civil Engineering

Lead Author Status

Senior

Second Author Major

Civil Engineering

Second Author Status

Senior

Third Author Major

Civil Engineering

Third Author Status

Senior

Fourth Author Major

Civil Engineering

Fourth Author Status

Senior

Format

SOECS Senior Project Demonstration

Faculty Mentor Name

Dr. Luke Lee

Faculty Mentor Department

Department of Civil Engineering

Abstract/Artist Statement

Ronald E. McNair High School was founded in 2005, making it the newest high school in Lodi Unified School District. After sixteen years, the adjacent plot of land, located on the corner of West Lane and Ronald E. McNair Way/Morada Lane with an approximate area of 160,000 square feet, remains undeveloped and presents a physical divide between the high school and the nearby residential neighborhood.

J3G Engineering’s goal with the Morada Community Center and Park project is to create educational and recreational opportunities and provide a safe space for the local community members, predominantly the students in attendance at Ronald E. McNair High School. In addition, underprivileged visitors will gain access to vital tools of a developing society, such as computers, internet, and healthy physical activities. Ultimately, the community park will improve the aesthetic of the Stockton area and build a greater sense of community among its residents.

To achieve these goals, J3G will design a two-story, steel-framed Community Center that will feature a supply of computers and designated study rooms with free internet access. The building will also be populated with a literature collection of varying genres and mediums to serve the community’s diverse leisure reading preferences and expose visitors to a multitude of cultures and perspectives. Furthermore, J3G will include an outdoor basketball court, a running path, and grass fields to promote active lifestyles in a natural environment. An outdoor seating area and garden-like vegetation implemented throughout the site will elevate the visual image of the area and create a relaxed social atmosphere. Bioswale areas will also be installed to capture excess stormwater runoff and prevent flooding. A parking lot will be designed with sufficient capacity to reflect visitor needs.

Location

University of the Pacific, 3601 Pacific Ave., Stockton, CA 95211

Start Date

1-5-2021 8:00 AM

End Date

1-5-2021 5:00 PM

This document is currently not available here.

Share

COinS
 
May 1st, 8:00 AM May 1st, 5:00 PM

Morada Community Center and Park Project

University of the Pacific, 3601 Pacific Ave., Stockton, CA 95211

Ronald E. McNair High School was founded in 2005, making it the newest high school in Lodi Unified School District. After sixteen years, the adjacent plot of land, located on the corner of West Lane and Ronald E. McNair Way/Morada Lane with an approximate area of 160,000 square feet, remains undeveloped and presents a physical divide between the high school and the nearby residential neighborhood.

J3G Engineering’s goal with the Morada Community Center and Park project is to create educational and recreational opportunities and provide a safe space for the local community members, predominantly the students in attendance at Ronald E. McNair High School. In addition, underprivileged visitors will gain access to vital tools of a developing society, such as computers, internet, and healthy physical activities. Ultimately, the community park will improve the aesthetic of the Stockton area and build a greater sense of community among its residents.

To achieve these goals, J3G will design a two-story, steel-framed Community Center that will feature a supply of computers and designated study rooms with free internet access. The building will also be populated with a literature collection of varying genres and mediums to serve the community’s diverse leisure reading preferences and expose visitors to a multitude of cultures and perspectives. Furthermore, J3G will include an outdoor basketball court, a running path, and grass fields to promote active lifestyles in a natural environment. An outdoor seating area and garden-like vegetation implemented throughout the site will elevate the visual image of the area and create a relaxed social atmosphere. Bioswale areas will also be installed to capture excess stormwater runoff and prevent flooding. A parking lot will be designed with sufficient capacity to reflect visitor needs.